Ahmet Veli OLGUNDENİZ
Günümüzde iş görüşmeleri işverenin adayı sorgulaması şeklinde gerçekleşiyor. Bir İK elemanı veya bizzat patronun kendisi adaya bin bir türlü soru yöneltip, sunduğu belgeleri inceleyip bir karara varmaya çalışıyor.
Aslında iş görüşmeleri iki yönlü bir süreçtir. Daha doğrusu öyle olmalıdır. Görüşmeci sizin pozisyon için uygun olup olmadığınızı sorgularken siz de işin ve işyerinin size uygun olup olmadığını sorgulamalısınız.
Doğru ve bir "seçme" yapamamanın temel sebeplerinden birisi de adayın bu sorgulama hakkını kullanmaması veya kullanamamasıdır. "Boşta kalmayayım bir işe gireyim de ne olursa olsun" düşüncesiyle hareket ediyor, gerçek duygu ve arzularınızı gizliyorsanız bu durum iki taraf için de sakıncalar doğurur.
İŞİNİZ KABUS OLMASIN
Çaresizlik içinde kabul ettiğini bir iş zaman içinde sizin için bir cehenneme dönüşebilir ve kendinizi bir anda istifanın eşiğinde bulabilirsiniz.
Öte yandan görüştüğünüz adayın soru sormasına, pozisyonu ve işyerini sorgulamasına izin vermiyor veya bu olanağı tanımıyorsanız sizin de işiniz zor. Bu durumda seçtiğiniz adayın istikrarlı bir çalışan olması için dua etmekten başka şansınız kalmaz.
Doğru bir seçme için adayın işin kendisine uygun olup olmadığını sorgulamasına izin vermeli hatta bunu ısrarla teşvik etmelisiniz.
SİZ DE SORUN
Peki adaylar iş görüşmesi sırasında ne tür sorular sormalılar? İşte sizin için derlediğim birkaç örnek:
- Bu pozisyonda başarılı olabilmek için adayın ne tür özelliklere sahip olması gerekiyor?
- Şu an işyerinizdeki en başarı çalışanın özellikleri neler?
- İş ortamı hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Önerilen bu pozisyonun zorlukları neler?
- Bu pozisyonda çalışan bir kişinin normal bir iş günü nasıl geçer?
- Buradaki yönetim tarzı nedir?
- İş arkadaşlarınızla nasıl bir şekilde iletişim kurarsınız?
- Bu görüşmenin bundan sonraki aşamaları ne olacak?
ŞİRKET KÜLTÜRÜ
- Çalışacağım bölümün organizasyon yapısı nasıldır?
- Bu pozisyona alacağınız bir elemandan ilk altı ay içinde nasıl bir performans bekliyorsunuz?
- Bu işteki performansım ne zaman ve nasıl değerlendirilecek?
- Önceden belirlenmiş hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını anlamak için ne tür bir ölçümleme yapıyorsunuz?
- Şirketinizde başarı nasıl ölçülür?
- Bu pozisyondaki başarım nasıl ölçülecek?
GEDİZ'E TEŞEKKÜR
Yıllardır sürdürdüğümüz Yeni Asır İnsan Etkinlikleri'ni Gediz Üniversitesi'nin Çankaya'daki yerleşkesinde yapıyoruz. Modern salonlarını okurlarımız için tahsis eden ve bize her türlü olanağı sağlayan Gediz Üniversitesi yönetimine okurlarımız adına teşekkür etmek istiyorum. İyi ki varlar...
Bu arada geçtiğimiz hafta benim için oldukça hareketliydi. 12'sinde İsimler ve Yüzler adlı bir seminer verdim okurlarımıza. Gelen reaksiyonlardan başarılı bir bilgi paylaşımı ortaya koyabildiğimiz anlaşılıyor. Ayrıca 16'sında da Ege Üniversitesi'nde Genç Girişimciler Topluluğunun davetlisi olarak "İş Görüşmelerinde Başarılı Olma" konulu bir seminer verdim. Uzun zamandır ilk kez seminer sonrası iyi sorularla karşılaştım. Arkadaşlara hayatlarında başarılar diliyorum.
İyilikle kalın